Работа в кол център- задачи и предизвикателства

Работата на оператор в кол център се оказва една от най-ценните позиции във всяка компания. Агентите, работещи в центъра първи се сблъскват с нуждите, желанията и разбира се въпросите и възраженията на клиентите. Компаниите все по-често използват проактивен подход към клиентите, за да изградят по-силни взаимоотношения и да извлекат полза от навременните възможности за продажба и допълнителна продажба, което оставя човешкия фактор- агента, като основен и незаменим.

Научно доказано е, че клиентите предпочитат да комуникират с истински човек и да получат индивидуално обслужване. Това е причина нашите екипи за обслужване на клиенти да бъдат обучавани в специални психологически и речеви подходи, с цел максимална удовлетвореност на клиента. Най-добрите агенти в кол центъра са тези, които имат търпение да изслушват и да дават подробни и добре обмислени решения.

Някои от основните задачи и цели на нашите агента са:

1.Създаване на  приятно изживяване на клиентите.

2.Приспособяване се към нуждите на клиента.

3.Предлагане на най-подходящите продукти и услуги, според нуждите на клиента, с фокус върху дългосрочните му нужди.

Предизвикателства:

-Търпение: не всички клиенти са добронамерени и готови да чуят нов и адекватен разговор за предлагане на услуги.

-Задължителна любезност, приятен говор и  добър, правилен речник.

-Съобразяване с нуждите и фокусиране върху заложената цел.

-Деликатен и ненатрапчив- свидетелства за  професионализъм и висок статус в компанията.

Работата в кол център е динамична, интересна и предизвикателна, същевременно значима и търсена. Основно предимство в днешните пандемични условия са сигурността и гъвкавостта на работното време и място – както от офиса , така и от дома.   Предвид нарастващия брой клиенти, така и екипа ни от агенти постоянно се разраства. Инвестираме в обучения и надграждане потенциала за развитие на своите служители и се стремим за максимална двустранна удовлетвореност.

Ако кратката статия ви е заинтригувала и имате нужда от повече информация относно свободни позиции , винаги може да ни потърсите на 08779915905 или да изпратите своето запитване на office@telesky.eu.